Nyilatkozat a bécsi LMBTIQ aktivisták elleni szélsőjobb támadásról

Bécs (OTS) – A legutolsó információk szerint a június 18-i budapesti melegfelvonuláson történt támadás jól megtervezett és előkészített volt. A résztvevők nyilvánvalóan tagjai a szélsőjobboldali Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalomnak (HVIM), amely megszervezte és bejelentette az Oktogonnál tartott ellentüntetést, valamint a Jobbik képviselői, Zagyva Gyula György és a Jobbik ügyvédje, Borbély Andrea. A szélsőjobb tüntetőknek már voltak erőszakos összeütközéseik a rendőrséggel a felvonulás alatt, és megpróbálták homofób és antiszemita jelszavakkal szétbomlasztani a menetet.
A felvonulást követő támadás a bécsi résztvevők ellen irányult, akik épp távozni készültek az eseményről, mely addig gördülékenyen és megfelelő rendőri védelem mellett zajlott. „Teljesen véletlenszerű volt, hogy épp a bécsieket támadták meg” – mondja Rosa Stern, a bécsi buszt megszervező Radical Queer Alliance szóvivője. „Bárki lehetett volna, és sajnos nem ez volt az egyetlen támadás a pride után.”
Az irritáló anyagot tartalmazó spray-vel való lefújás mellett, melyet két nő hajtott végre, fenyegető szavak és gesztusok, nonverbális halálfenyegetések és náci karlendítések is részei voltak a HVIM akciójának. A korábbi támadások ellenére a szélsőjobb elkövetők áldozatként állították be magukat, és a rendőrség ettől kezdve, nyilvánvalóan a Jobbik képviselő beavatkozása nyomán, gyanúsítottként kezelte a bécsi csoportot. A Jobbik szisztematikusan alkalmazza ezt a bűnmegfordítást mint jogi stratégiát.
Az osztrák LMBTIQ aktivisták követelik a két vádlott ellen zajló vizsgálat azonnali felfüggesztését. „Továbbra is szolidaritást vállalunk a magyar LMBTIQ aktivistákkal, akik egyre inkább szembesülnek hasonló támadásokkal a mindennapi életükben”, jelenti ki végül Rosa Stern.